Blog

Minder administratie bij wondverzorging met nexuzhealth pro nurse

Een gecentraliseerd patiëntendossier biedt ontzettend veel voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld altijd alle belangrijke informatie binnen handbereik. Maar om het accuraat te houden, moet je als thuisverpleegkundige wel zorgvuldig alle parameters tijdens een huisbezoek invullen. Naast het inlezen van de eID en andere RIZIV-verplichtingen betekent dit veel administratie en dus ook veel tijd.

Om de administratieve last te verlagen, biedt nexuzhealth pro voor thuisverpleegkundigen heel wat efficiëntie verbeteringen. Evy Verbruggen, functioneel analist bij nexuzhealth – en in het verleden zelf thuisverpleegkundige – legt uit hoe verpleegkundigen snel en efficiënt met een wondzorgdossier aan de slag gaan in nexuzhealth pro nurse. 

Wondverzorging-nexuzhealth-pro-nurse

“Er bestaan twee soorten wondzorgdossiers in de thuiszorg: voor eenvoudige wondverzorging en voor complexe wondverzorging”, steekt Evy Verbruggen van wal. “Via het dashboard van nexuzhealth pro nurse – het zogenoemde zorgplan – krijg je meteen duidelijk te zien voor welk type wondzorg een patiënt ingepland staat. Je ziet daar ook dat een wondzorg gekoppeld is aan een wondzorgdossier (dat is een RIZIV-verplichting).

Een gesloten wonde na een operatie vraagt bijvoorbeeld een eenvoudige wondverzorging. Ontstaat er een ulcus door een slechte doorbloeding? Dan kan naast eenvoudige wondzorg ook complexe wondzorg nodig zijn.”

Eenvoudige wondzorg

Stel dat je naar een patiënt gaat om de insteekopening van een katheter in de linkerarm te ontsmetten. Dat is een typisch voorbeeld van eenvoudige wondzorg. “Aan zo’n wondzorgdossier kunnen we codes of zogenoemde verpleegproblemen koppelen, zoals ‘chemotherapie’ en ‘borstkanker’. Op die manier ben je als verpleegkundige meteen op de hoogte van de medische context van de zorg voor jouw patiënt.  

Via ‘Wondomschrijving’ zie je allerlei gegevens zoals het type, de lokalisatie en lateralisatie van de wonde, de datum van het ontstaan, de start van het wondzorgdossier, enzovoort.

Wondomschrijving_nexuzhealth_pro_voor_thuisverpleegkundigen

Door te werken met SNOMED-codes (Systematized Nomenclature of Medicine Clinical Terms: codes om gezondheidsinformatie te structureren) is dat volledig gestandaardiseerd. Hetzelfde geldt voor het ontstaan van de wonde: ook daarvoor vind je een praktisch lijstje om snel te schakelen. Door gebruik te maken van deze codes, kan de communicatie met andere disciplines eenvoudiger verlopen in de toekomst.

De verpleegkundige kan in het opzoeken gebruik blijven maken van vertrouwde termen. Een eventuele historiek van andere wonden of behandelplannen oproepen, behoort trouwens eveneens tot de mogelijkheden. Ook handig: in het zorgplan – je startscherm – kun je vrije tekst invoeren, bijvoorbeeld ‘30 minuten op voorhand naar de patiënt bellen om de wonde te weken’.”

Via het behandelplan krijgt een thuisverpleegkundige in één oogopslag te zien wat er moet gebeuren: een wondtoilet (al dan niet met naspoelen), de verzorging en bedekking van de wonde of een eventuele bescherming van de wondranden. Is er nog een secundair verband of fixatieverband nodig? Ook dat is hier duidelijk én gedetailleerd weergegeven. Zijn er specifieke aandachtspunten zoals het verwijderen van hechtingen, een wiek, drain, fixateur of stift? Je ziet het allemaal in één praktisch overzicht.

Overzicht-wondverzorging_nexuzhealth-pro-thuisverpleegkundigen

Doelstellingen

“Elk wondzorgdossier moet een doelstelling krijgen. Ook dat is een RIZIV-verplichting”, gaat Evy Verbruggen verder. “Dat gaat van een volledige genezing of een minder vochtige wondbodem tot het verkleinen van de wonde. Er zijn een aantal bestaande doelstellingen die we samen met zorginstanties gedefinieerd hebben, maar je kunt ook nieuwe doelstellingen aanmaken in nexuzhealth pro nurse en daar interventies – bijvoorbeeld dagelijks ontsmetten – aan koppelen.

Het weefsel - granulatieweefsel (rood) - wordt optimaal behouden

Het weefsel - necrose (zwart) en fibrine (geel) is verwijderd

De wonde is niet geïnfecteerd

De vochtigheidsgraad van de wonde blijft optimaal

Het wondmilieu is te vochtig, moet worden geoptimaliseerd

Het wondmilieu is te droog, moet worden geoptimaliseerd

De wondomgeving blijft optimaal

De wondomgeving wordt hersteld

De pijn ten gevolge van de wonde / verzorging is minimaal

Vrij invulbaar veld

 

Complexe wondzorg

“Merk je tijdens een huisbezoek dat de patiënt een ulcus heeft? Dan kun je meteen ter plaatse een complexe wondverzorging opstarten en die aan het wondzorgdossier koppelen. Om de wonde te omschrijven gebruik je opnieuw de internationale SNOMED-lijst, bijvoorbeeld een veneus ulcus op de enkel.

Om het behandelplan op te stellen, zitten ook hier de meest courante middelen in praktische lijstjes. Zo kun je bijvoorbeeld heel snel aangeven dat de wonde gereinigd moet worden met wondcleanser (al dan niet gespecificeerd met het merk) en nagespoeld met leidingwater.

Hetzelfde geldt voor de verzorging: je kunt hier in enkele kliks aangeven dat er bijvoorbeeld hydrogel en een barrièrefilm op de wonde nodig is met een non-woven kompres en een windel. Als je op voorhand weet dat er complexe wondzorg nodig is, weet je ook dat je extra tijd en meer materiaal nodig hebt.”

Daarnaast is er een scherm om elke veertien dagen je verplichte TIME-observatie uit te voeren (Tissue, Infection, Moisture en Edge). Aan de hand van de vooringestelde vensters verloopt dat erg snel. Zo kun je de diepte, lengte en breedte van de wonde noteren en de aanwezige wondkleuren (zwart, geel, rood) meedelen. Zijn er tekenen van infectie zoals roodheid, zwelling, warmte of geur? Dan vink je dat eenvoudig aan. Er zijn ook gestandaardiseerde hoeveelheden om aan te geven of de wonde vocht vertoont en kernwoorden die beschrijven hoe de wondrand eruit ziet: eczeem, oedemateus, maceratie, schilferig, atonisch, geïrriteerd, …

Tot slot geef je aan hoeveel pijn de patiënt ervaart aan de hand van de NRS-pijnscore. Handig is dat die pijnschaal ook automatisch opgeslagen wordt in de parameter module. Verder is het mogelijk om een foto toe te voegen.

Tot slot kun je nog de status invoeren: gunstig, verslechterd, stabiel volgens verwachting of stabiel maar niet volgens verwachting. Bij verslechtering of stabiliteit maar niet volgens verwachting wordt er automatisch een referentieverpleegkundige wondzorg ingepland voor een advies bezoek.

Gespecialiseerde stomazorg

Een stoma is dan wel geen wonde, maar omdat het RIZIV toch een stomadossier vraagt, hebben we op gelijkaardige manier een functionaliteit voorzien om een stomadossier op te stellen. “Je krijgt dan meteen andere opties zoals de aanlegmanier van de stoma (eindstandig, dubbelloops, tijdelijk of definitief) en de verschillende reinigingsmogelijkheden. Ook de TIME-observaties zijn volledig aangepast aan stomazorg. Heel wat thuisverpleegkundigen ervaren zo’n stomagericht wondzorgdossier als een echte meerwaarde.

Overzicht

Wanneer je alles hebt opgeslagen, krijg je een overzicht met de belangrijkste observaties als wondzorgverslag. Daarna kun je het meteen doorsturen via eHealth naar de huisarts of specialist in het ziekenhuis. De verpleegkundige kan zelfs kiezen wat hij of zij doorstuurt: je selecteert zelf de behandelplannen (bijvoorbeeld de laatste twee) en de belangrijkste foto’s. Desgewenst kun je nog opmerkingen toevoegen of een vraag stellen. 

Conclusie

Wondzorgadministratie verloopt efficiënt via nexuzhealth pro nurse en levert complete, gestandaardiseerde wondzorgverslagen op met alle RIZIV-verplichtingen en cruciale parameters. Je kunt de toepassing gebruiken op een smartphone, tablet of in de browser van je laptop. Ook als je even geen internetverbinding hebt bij je patiënt, want je kunt perfect offline werken. Nexuzhealth synchroniseert alles automatisch zodra je weer online bent. 

Heb je interesse of wil je meer informatie over nexuzhealth pro nurse? Neem contact op via support.pro@nexuzhealth.com